(Sport)massage, Sporttherapie en Performance Trainer

(Sport) massage, klassieke massage en Sporttherapie


Wat houdt een Sportmassage in?


Sportmassage is niet alleen de massage zelf, maar omvat veel meer onderdelen.

  • Onderzoek naar lichaamshouding, bewegingspatronen en eventuele correctie;
  • Bekijken en beoordelen van blessures;
  • Advies over omgaan met blessures of andere lichamelijke ongemakken;
  • Advies over trainingsopbouw, herstel, voeding, kleding en schoeisel;
  • Functietesten van spieren en gewrichten;
  • Lokaliseren van verhardingen of verkortingen van spieren;


Hoe ziet deze massage eruit?


Tijdens deze massage staat het reduceren van uw spierklachten en spieronderhoud centraal. Er wordt gemasseerd met verschillende massagetechnieken om uw pijnlijke spieren sneller te laten herstellen. Het betreffende lichaamsdeel wordt ontbloot en gemasseerd, waarbij de rest van het lichaam wordt afgedekt. De klachten in uw spieren ontstaan vaak door verkortingen of spierverhardingen. Deze worden los gemasseerd waarna uw klacht af zal nemen. Ook als u nog geen spierklachten heeft, zorgt de massage ervoor dat spierverhardingen en verkortingen niet ontstaan en dat u sneller herstelt van trainingen. Mocht u tijdens de massage baat hebben bij trainingsadvies, dan sta ik daar zeker voor open en help ik u graag. Voor verkorte spieren kan ik u na de massage eventueel rekoefeningen meegeven.


Effect van een Sportmassage

Verbetering van de doorbloeding:


Tijdens een sportmassage wordt er druk op de huid uitgeoefend. In de huid zitten verschillende sensoren die bijvoorbeeld pijn of druk waarnemen. Het lichaam reageert op de activatie van deze sensoren. Bij pijnsensoren zal bij bijvoorbeeld een hete pan aanraken, de arm snel weggetrokken worden. Bij druk/ wrijving op de huid, laat het lichaam de stof histamine achter. Deze stof werkt vaatverwijdend en zorgt ervoor dat de aderen verder open gaan staan. Doordat de aderen verder open gaan staan, kan er meer bloed door het betreffende lichaamsdeel gaan. Hiermee verbetert de aanvoer van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen. Histamine geeft tevens een rode gloed op de huid. Het tijdens een sportmassage gemasseerde lichaamsdeel zal dus beter en sneller herstellen.

Vermindering van spierknopen


Spierknopen zijn lokale verkrampingen in een spier die deze doen verkorten. Dit alles heeft te maken met overbelasting en/ of een lokaal te kort aan voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen zijn voor een spier nodig om te kunnen ontspannen. Een lokale verkramping kan los gemasseerd worden tijdens een sportmassage. De druk tijdens een sportmassage geeft rek op een spier waardoor deze weer soepeler wordt. Ook worden door de druk bloedbanen in de spier leeg gedrukt, zodat er weer nieuwe voedingstoffen naar de spier kunnen en mogelijke spierknopen belastingafhankelijk (i.v.m. overbelasting waardoor een lokaal voedingsstof tekort ontstaat) voorkomen kunnen worden.


Spierknoop en de behandeling

Wat is een spierknoop nou eigenlijk en hoe ontstaan deze?


Een spierknoop wordt in de medische wereld ook wel een triggerpoint genoemd. Een spier bestaat uit meerdere spierbundels. Deze bundels bestaan weer uit meerdere spiervezels, zoals de naam eigenlijk al aangeeft. De spiervezels bestaan uit actine en myosine filamenten. Deze actine en myosine filamenten grijpen bij het aanspannen van een spier in elkaar. Om deze filamenten weer uit elkaar te laten gaan, is energie nodig. Wanneer deze energie niet voorradig is (door bijvoorbeeld te hard te trainen of te weinig te eten), blijft de spiervezel in zijn aangespannen positie staan. Op de plek waar deze actine en myosine in elkaar zitten, zal tijdens de sportmassage een soort rijstkorrel voelbaar zijn. Deze rijstkorrel is de spierknoop/ triggerpoint.


Wat doet een spierknoop (triggerpoint)?


Een spierknoop of triggerpoint is erg pijnlijk, geeft een schietende pijn en straalt uit naar andere gebieden in het lichaam (in de vorm van pijn, doofheid, tintelingen). Naast dat deze triggerpoint erg pijnlijk is, wordt bij één of meerdere triggerpoints de spierbundel verkort. De spier zal eerder op rek komen en pijn veroorzaken. Een spierknoop zal over het algemeen niet snel uit zichzelf verdwijnen en zal langdurig klachten kunnen geven. Er is immers een verstoorde bloedvoorziening (energietoevoer) naar de actine en myosine  filamenten. Het is dus belangrijk dat deze snel behandeld wordt.


Hoe behandel ik een spierknoop (triggerpoint)?


Ik behandel een spierknoop of triggerpoint tijdens een sportmassage. Deze spierknoop wordt tijdens de sportmassage gevoeld en kan gekenmerkt worden door een jumpsign (een schietende pijn die door de klant gevoeld wordt, welke een soort schrikreactie laat zien). Deze triggerpoint wordt opgezocht en zal door lokale druk op de spierknoop behandeld worden. Deze druk roept in eerste instantie de pijnsymptomen op (pijn, doofheid en tintelingen soms ook in andere gebieden van het lichaam). De druk wordt ongeveer 1 a 2 minuten aangehouden totdat de symptomen verdwijnen. De spierverharding heeft losgelaten. Na deze triggerpoint behandeling zal de spier gemasseerd worden, om zo de doorbloeding te stimuleren en om ervoor te zorgen dat er weer voedingsstoffen naar de actine en myosine filamenten komen.


Is een sportmassage alleen geschikt voor sporters?


Een sportmassage is niet alleen voor sporters bedoeld. Ook voor niet-sporters kan sportmassage goed zijn. Denk aan rug-, nek- en/of schouderklachten die vaak worden veroorzaakt door een verkeerde werkhouding of intensief computergebruik. Ook stress kan een belangrijke oorzaak zijn van allerlei klachten. Door een verkrampte houding kunnen verhardingen in spieren ontstaan. Een aantal massagebehandelingen kan al verlichting geven of kan de klachten helemaal laten verdwijnen. Het effect van de behandeling is afhankelijk van de aard van de klachten. Voor een optimaal resultaat is het aan te raden om u één keer in de twee weken te laten masseren.
Om op sportgebied en in het dagelijks leven goed te kunnen presteren is een gezonde levensstijl nodig. Een juiste balans tussen gezonde voeding, voldoende beweging en een goede lichaamsverzorging. Toch kunnen er door verschillende omstandigheden klachten en blessures ontstaan. Sportmassage kan het herstelproces van deze klachten versnellen en ondersteunen.


Waar is een sportmassage goed voor?


Een verbeterde doorbloeding van de spieren (o.a. door snelle aanvoer van zuurstof naar het bloed);


Verhardingen in de spieren worden verminderd;

Soepele spieren;

Ontwatering spieren en weefselspleten;

Ontspanning van lichaam en geest;


Contra-indicaties / Aandoeningen:


- Bij contra-indicaties / aandoeningen gaat het om verschillende aandoeningen van een patiënt die niet of slechts onder bepaalde voorwaarden behandeld mogen worden. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen absolute contra-indicaties en relatieve contra-indicaties. Absolute contra-indicaties zijn aandoeningen waarbij beslist niet gemasseerd mag worden. Bij relatieve contra-indicaties mag het betreffende lichaamsdeel zelf niet gemasseerd worden.


Absolute contra-indicaties:

- Koorts (de stofwisseling is dan al verhoogd)
- Algemene infectieziekten; ook bij verkoudheid, griep en keelontsteking
- Te veel pijn
- Extreme vermoeidheid en uitputting (massage kan dan slecht worden verwerkt)
- Slechte algehele gezondheid
- Interne klachten zoals; Hartproblemen, hoge bloeddruk, tumoren enz.
- Onderstaande pathologie beelden; 

   Neurologe klachten zoals: Uitstralende  pijn

- Traumatische klachten zoals; grote open wonden

- Orthopedische klachten (klachten met uw botten) 

- Ernstige psychische klachten

- Besmettelijke huidaandoeningen
- Algemeen onwel zijn; misselijkheid, braken, diarree
- (nachtelijk) Onverklaarbaar transpireren
- Onverklaarbare gewichtsverlies
- Onverklaarbare vermoeidheid
- Duizeligheid


Relatieve contra-indicaties:

- Ontstekingen
- Trauma: open wonden
- Vaataandoeningen: trombose (bloedpropjes) en arteriosclerose (dichtgeslibte aderen)
- Reflexdystrofie (Plaatselijke schrompeling (= atrofie) van zenuw- en botweefsel)
- Niet volledig herstelde fracturen


Klassieke massage

In de volksmond heet een klassieke massage ook wel een ontspanningsmassage. Een klassieke massage kan een positief effect hebben bij verschillende klachten, zoals bijvoorbeeld:

  • Pijn
  • Stress en klachten bij een burn-out
  • Spanning
  • Te hoge spiertonus
  • Lokale verstoringen in de weefselspanning
  • Verstoringen van de lichaamsbeleving
  • Aspecifieke vermoeidheid

De behandelingen kunnen zowel preventief (ontspanning of stimulatie) als op een specifieke klacht (therapeutisch) toegepast worden.

Wat is klassieke massage?

Een klassieke massage is van oorsprong één van de oudste massagevormen. Het woord "massage" heeft een Arabische oorsprong. Het is afgeleid van het woord 'mass' dat "onderzoekend aanraken" betekent.

Het aanraken in de klassieke massage gebeurt veelal door afwisseling van diverse massagetechnieken. De massagetechnieken die gebruikt worden zijn effleurages (strijkingen, meestal met gebruikmaking van massage-olie), pétrissages (knedingen), tapotementen (kloppingen), vibraties (trillingen) en schuddingen.

Deze verschillende massagetechnieken brengen in het lichaam reacties teweeg die leiden tot het herstel van evenwicht in het lichaam. De massage stimuleert de doorbloeding, en verbetert de spierfunctie. Het lichaam komt tot rust en ontspant zich. Ook bevordert het geestelijke rust. Het zelfhelend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd. Het resultaat van een massage is totaalbalans van lichaam en geest.

De klassieke massage lijkt erg veel op een sportmassage. De handgrepen zijn gelijk, alleen wordt bij een klassieke massage meestal zachter en langzamer gewerkt. Ook wordt bijna altijd de rug gemasseerd.


Sportmasseur of toch fysiotherapeut?

Sportmasseur:


Een sportmasseur is een specialist op het gebied van spieren. Wanneer u stijve of pijnlijke spieren heeft, kan een sportmasseur deze door middel van een sportmassage versoepelen en pijnvrij maken. Een sportmasseur kan naast masseren: tapen, trainingsadvies geven, en blessures beoordelen.

Een sportmasseur nodig of twijfelt u?


Fysiotherapeut:


Een fysiotherapeut nodig?


Komt u in aanmerking voor een sportmassage of twijfelt u hierover? Dan kunt u altijd contact opnemen of direct een afspraak maken bij mpsportmassage.
Een fysiotherapeut is een specialist op het gebied van bewegen en blessures. Wanneer u een blessure of een pijntje heeft, die u in het dagelijks leven belemmert, kan de fysiotherapeut onderzoeken waar deze gelokaliseerd zijn. Hij vertelt u daarna wat uw blessure inhoudt, waarna hij gezamenlijk met u een behandelplan naar uw wensen en mogelijkheden opstelt.
Mocht u denken om in aanmerking te komen voor fysiotherapie, dan kunt u contact opnemen met Fysiotherapie Entermotion gevestigd te Wijchen, bereikbaar onder het nummer: 024-6454806.


Sporttherapie:*

De landelijk erkende en geaccrediteerde opleiding Sporttherapie is speciaal ontwikkeld voor gemotiveerde sportmasseurs met relevante kennis van de anatomie en fysiologie. Er wordt interessante en vernieuwende theoretische kennis aangeboden. De diversiteit aan praktische vaardigheden vullen 'het gat' tussen sportmasseur en fysiotherapeut ruimschoots op.
Ondersteund door de opgedane 'therapeutische visie' worden de kennis en vaardigheden gebruikt om sporters en andere cliënten met de meest relevante, sportgerelateerde, 'pijntjes', klachten en blessures therapeutisch te behandelen. Denk hierbij onder andere aan:

- Enkel-, voet- en hielblessures;
- Achillespees- en kuitklachten;
- Mediaal tibiaal stress syndroom (shin splints);
- Specifieke knieletsel (ligamenten en menisci);
- Patellofemorale klachten;
- Jumpers' knee en runners' knee;
- Hamstrings- en liesblessures;
- Slijmbeurs en peesontstekingen;
- Lage rugklachten (ook hernia);
- Nek- en schouderklachten;
- Tenniselleboog.


Daarnaast kunnen de aangeleerde therapeutische vaardigheden, zoals bijvoorbeeld bindweefselmassage, triggerpointtherapie, driedimensionale gewrichts- en wervelkolommobilisaties en therapeutische massagetechnieken, ook gebruikt worden in de reguliere (sport)massagebehandelingen en in gespecialiseerde, preventieve sportmassagebehandelingen bij hardlopers, voetballers, wielrenners en tennissers.
Na het doorlopen van deze opleiding volgt het afsluitende praktijkassessment. Een voldoende beoordeling geeft recht op het diploma 'Sporttherapie', waarmee u in staat bent cliënten met de meest uiteenlopende sportgerelateerde (pijn)klachten therapeutisch te behandelen met een scala aan prachtige, maar vooral bewezen effectieve technieken.

* Dit is een bronvermelding van de site van Myos, met hun    goedkeuring!

Performance Trainer

Even in het kort een uitleg wat een Performance Trainer voor je kan doen?

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin